Hoe gevoelig is uw sleutelloze auto voor inbraak?

Om het de autobezitter makkelijk te maken, zijn steeds meer auto’s te openen zonder sleutel. Doorgaans is een auto te openen met een simpele druk op een knop. U kunt instappen, op de startknop drukken en wegrijden. Maar dat gemak heeft ook een keerzijde: de inbraak- en diefstalgevoeligheid wordt er wel groter van. Hoe voorkomt u dat uw auto ten prooi valt aan dieven? We leggen het u hier uit.

Hoe werkt autodiefstal zonder sleutel?

Als u denkt dat uw autosleutel veilig binnen ligt in de gang of ergens in een laatje, dan kunt u van een koude kermis thuiskomen. Het (keyless entry) signaal van de autosleutel, kan vaak wel tot 1 kilometer opgepikt worden. Autodieven lopen rond in de buurt. En met een relay attack methode kunnen zij het signaal van de sleutel opvangen. Dat signaal wordt versterkt uitgezonden naar een compagnon die vlak bij de auto staat. Zo kunnen ze uw auto van het slot halen. Ze hebben toegang tot de auto, kunnen hem leeghalen, of zelf meenemen. En dat zonder braaksporen!

Nieuwe eisen aan voertuigbeveiliging

Verzekeraars vinden dat zorgelijk en hebben daar een stokje voor gestoken, omdat zeker 9 van de 10 auto’s met het ‘keyless entry’-systeem niet voldoende beveiligd zijn. Sinds 2021 moeten alle auto’s aan nieuwe veiligheidsnormen voldoen om een certificaat Voertuigbeveiliging te bemachtigen. Dat certificaat is een eis geworden om een (beperkt) cascodekking van de autoverzekering te kunnen afgeven. Zo schrijven de richtlijnen nu voor dat de auto sleutel bij diefstalgevoelige modellen na vijf minuten in de slaapstand schakelt, waardoor de autosleutel geen signaal meer afgeeft. Ook mogelijk is een auto uitrusten met een systeem dat het keyless entry-signaal wegfiltert.

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u dat het signaal niet meer opgepikt kan worden? Berg de sleutel dan op in een goed afgesloten metalen bakje. Het metaal van het bakje blokkeert het signaal en kan op afstand niet meer worden opgevangen. Ook is er een ‘Keyless Protector’ verkrijgbaar waarmee de sleutel niet gekopieerd kan worden. Uw autodealer kan u er meer over vertellen. Uiteraard kunt u ook het signaal van de keyless entry uitschakelen, maar dan blokkeert u ook uw gebruiksgemak.

Hoe weet u of uw auto aan de veiligheidseisen voldoet?

Automerken zijn bezig met het implementeren van betere beschermingsmiddelen, maar voordat die er zijn. Dat wil niet zeggen dat uw auto nu direct onverzekerd is, maar u mag van de verzekeraars wel extra eisen verwachten. Welke dat zijn en hoe zij uw auto willen verzekeren, zal verschillen per verzekeraar. Daar hebben wij helaas geen glazen bol voor.

autodiefstalcheck

Wilt u weten in welke risicoklasse jouw auto valt en of deze voldoende is afgeschermd, kijk dan op de website autodiefstalcheck.nl. Daar kunt u aan de hand van uw kenteken zien of u mogelijk het volgende slachtoffer kan worden. Uiteraard kunt u altijd nog het metalen opbergbakje blijven gebruiken…

Meer informatie

Wilt u meer weten over de beveiliging van uw autosleutel? Bij vragen of problemen met uw autosleutels kunt u altijd contact met ons opnemen. Hiervoor belt u met 072 572 31 01, stuurt u ons een bericht per e-mail info@shoefix.nl of gebruikt u ons contactformulier.

Stuur ons een Whatsappje